ייפוי כוח מתמשך
ייפוי כוח מתמשך משמש כאחד מהחלופות למינוי אפוטרופוס. במהלך חיינו, יגיע הרגע בו נדרש שאדם קרוב לנו, יקבל את ההחלטות למעננו. מצב זה מתרחש לעיתים בשל אובדן הצלילות הקוגניטיבית, או שמא בשל השלכות אריכות החיים על יכולתנו לבצע פעולות שבשגרה.
ייפוי כוח מתמשך, מה זה?
ייפוי כוח מתמשך הוא למעשה מינוי של אפוטרופוס מבחירה ומראש, ובגדרו האדם הממנה חותם על ייפוי כוח מתמשך כאשר הוא כשיר ו"מסוגל להבין בדבר". ייפוי הכוח המתמשך מאפשר לאדם הממנה לבטא את רצונותיו בנוגע לניהול חייו לאחר אובדן יכולתו הקוגניטיבית.
כניסה לתוקף של ייפוי הכוח המתמשך מתרחשת ביום שבו האדם "מפסיק להבין בדבר", ובמועד זה, מיופה הכוח מוסמך לעשות שימוש בייפוי הכוח לניהול חיי האדם הממנה, והכל בכפוף להוראות בייפוי הכוח המתמשך.
מי יכול למנות מיופה כוח?
בהתאם לדין, הממנה חייב להיות תושב ישראל, מעל גיל 18 (בגיר) המבין את משמעות ייפוי הכוח המתמשך, מטרותיו ותוצאותיו. חשוב לציין כי הדין ביצע התאמות לממנה שסובל ממגבלויות שונות. לכן לדוגמה, כאשר הממנה הוא עיוור, אזי יש לבצע הקראה ברורה של האמור בייפוי הכוח המתמשך לאוזניו.
מי יכול לשמש כמיופה כוח?
החוק קובע כי מיופה כוח מחויב להיות מעל גיל 18 (בגיר), וכן אדם שאינו משמש כמיופה כוח עבור יותר משלושה ממנים (למעט כאשר מדובר בבני משפחה). כמו כן, מיופה הכוח חייב להיות "יחיד", או במילים אחרות, מיופה הכוח לא יכול להיות "תאגיד". עניין זה נובע בעיקר בשל תפקיד מיופה הכוח כאיש אמונו של הממנה, ומכאן שהוא מחויב לשרת אותו בהגינות ולשקול בראש ובראשונה את טובתו בטרם קבלת החלטות הקשורות אליו.
מעבר לכך, הדין מתייחס למי שאינו יכול לשמש כמיופה כוח:
  1. אדם שהוכרז כפושט רגל או כלקוח מוגבל חמור.
  2. אדם שמונה לו אפוטרופוס, או שמא הופעל לגביו ייפוי כוח מתמשך.
  3. אדם שמספק לממנה שירותים מסוימים תמורת תשלום, כמו לדוגמה עורך דין, או מי שמספק תמורת תשלום לממנה מגורים או טיפול רפואי, סוציאלי, סיעודי או שיקומי.
ניתן להבנות את ייפוי הכוח המתמשך בנושאים כדלקמן:
בעניינים רכושיים: לרבות, ניהול חשבונות בנק, קצבאות, קופות גמל ופנסיה, ניהול בית ונכסים אחרים.
בעניינים אישיים: לרבות, מגורים, פנאי, מפגשים חברתיים, תעסוקה, לימודים, העשרה.
בעניינים רפואיים: לרבות סמכות לקביעת טיפולים ובדיקות, בחירת רופאים ומוסדות טיפול, החלטה על סוגי טיפול.
עדיפות ייפוי כוח מתמשך על פני מינוי אפוטרופוס:
  1. להבדיל מייפוי כוח מתמשך שנכנס לתוקפו בעת הפעלתו באתר האפוטרופוס הכללי, לצורך מינוי אפוטרופוס נדרש לפנות לבית המשפט ולהוכיח בפניו כי המינוי נחוץ לטובתו של האדם שצלילותו פגה. הליך זה יותר ארוך מאופן הפעלת ייפוי הכוח המתמשך.
  2. מעבר לכך, ייפוי כוח מתמשך מאפשר לאדם הממנה לקבוע הנחיות מדויקות ולבטא את רצונותיו על אופן הפעלתו בטרם שהפסיק להבין בדבר. להבדיל מכך, בהליך מינוי אפוטרופוס בית המשפט ממנה אדם שיהיה אחראי על קבלת החלטות עבור מי שהוכרז כלא כשיר, וזאת ללא התחשבות ברצונותיו של האדם הלא כשיר או ברצון המשפחה.
  3. ייפוי כוח מתמשך מאפשר לכם לבחור את מיופה הכוח או מיופיי הכוח שיחליטו עבורכם. דבר אשר מונע מחלוקות עתידיות במשפחה בעניינים האישיים שלכם. להבדיל מכך, בהליך למינוי אפוטרופוס בית המשפט קובע את זהות האפוטרופוס בהתאם לבקשה ולנסיבות.
ואם לומר את האמת, עריכת ייפוי כוח מתמשך נדרשת בראש ובראשונה למען השלווה הפנימית שלנו.
עו"ד רונן זיו עבר הסמכה מטעם האפוטרופוס הכללי, בעל ניסיון בעריכת ייפוי כוח מתמשך ועומד לרשותך בכל שאלה נוספת.
×
דילוג לתוכן