הסכם ממון
חוק יחסי ממון כיום וחזקת השיתוף בעבר, יוצרים שוויון בין בני הזוג, אלא אם כן קיים הסכם פרטני ביניהם. כל אשר נעדר הסכם ממון בין בני הזוג, עומדת חזקה כי בני הזוג התכוונו להחיל יחסים כלכליים של שיתוף. הפועל היוצא הוא שבן זוג אמיד שנכנס לזוגיות עלול לאבד מחצית מרכושו בעת פרידה או גירושים. מאמר זה יעזור לכם להחליט אם אתם מוכנים לחלוק עם בן זוגכם ברכוש שצברתם או לשים את הקלפים על השולחן ולערוך הסכם ממון.
חרף הסטיגמה שהסכם ממון נתפס כנושא מביך בקרב בני הזוג, בימינו הסכם ממון הוא דבר שכיח ונפוץ בחברה הישראלית, בעיקר בשל אחוז הסטטיסטיקה הגבוה בקרב המתגרשים בשנים האחרונות. יתרה מכך, הסכם ממון נחתם בתקופה טובה בין בני הזוג, כאשר קיימת תקשורות ביניהם והם מסוגלים לגבש מתווה חלוקה חכם ובריא.

קיימים מצבים רבים בהם עריכת הסכם ממון הוא עניין שמתחייב מהנסיבות. כך למשל:

  1. אדם אמיד ועתיר נכסים, שעתיד להיכנס לנישואים עם אדם ריק מנכסים.
  2. כאשר הורים של אחד הצדדים מתכוונים להעניק לבני הזוג מתנות בשל חתונה או קניית דירה.
  3. אדם שנכנס לנישואים כאשר הוא מחזיק דירה שהוענקה לו במתנה מההורים משיקולי מיסים, כאשר בפועל הדירה נתפסת בעיני המשפחה כחלק מהעיזבון.
  4. כניסה לנישואים פרק ב', וקיומה של צוואה הדדית שקובעת שככל שלא ייחתם הסכם ממון אזי הילדים רשאים לממש את הצוואה באופן מידי.
  5. חשוב לזכור, הזמן המתאים לעריכת הסכם ממון הוא לפני החתונה.
המטרה של ההסכם היא בהסדרה מראש של הנושאים הממוניים, באופן שיקלו על בני הזוג בעתיד במצבי פרידה וגירושים.

אז כיצד להציג את הנושא בפני הצד השני?

  1. קודם כל עדיף לדבר על טובתו של הצד השני, ועל טובת ההסכם בנוגע לזוגיות באופן כללי. לדוגמא, ניתן לומר כי עיקרו של ההסכם הוא במניעת מחלוקות משפטיות מיותרות בעתיד והוצאות כספיות על עורכי דין, וכן כי בשלב זה של הזוגיות קיימת מסוגלות לגבש מתווה חכם וצודק שרואה את טובת שני הצדדים.
  2. רצוי מאוד להציג את הנושא בצורה רגשית, עם תקשורת טובה ובאווירה מכובדת. באותה נשימה, יש להעלות את הדברים באופן רציני ולהציג את ההיגיון מאחורי הדברים. כך למשל, ככל שקיבלתם דירה במתנה מההורים משיקולי מס, רצוי לומר לבן הזוג מנגד, כי דירה זו מיועדת לחלוקת העיזבון ביום מן הימים ולכן לא יהיה הוגן לא לערוך הסכם ממון שיגדיר את הדירה מחוץ לרכוש המשותף.
  3. כמובן שניתן להתייעץ בכל עת עם משרד עורך דין שמבין בעניין ויכול להמליץ על דרכי הצגת הנושא בפני בן הזוג מנגד עוד לפני השיחה, שכן לכל מקרה את הנסיבות שלו.

אישור הסכם ממון, מתי וכיצד?

בהתאם לחוק יחסי ממון, מדובר בדרישה מהותית לשם סיווג הסכם הממון ככזה. לכן ללא אישור כדין, הוא אמנם לא ייתפס כהסכם ממון, אולם כן ראוי לראותו כהסכם מכוח חוק החוזים.
במקרה של הסכם ממון ניתן לאשרו בכל אחד מהגורמים כדלקמן:
  1. בית המשפט לענייני משפחה.
  2. בית הדין הרבני.
  3. רשם הנישואין.
  4. נוטריון.
×
דילוג לתוכן